Català | Castellano

Tel: 934 387 742

Tractament Psicològic d'Adults

Els anomenats “trastorns psicològics” tenen el seu origen en la forma en que hem après a viure, i a vegades, hem de desaprendre.

Els anomenats “trastorns psicològics” tenen el seu origen

en la forma en que hem après a viure

És la nostra” programació emocional” la que ens dicta (a vegades sembla quasi instintiu) la forma en que reaccionem davant les circumstàncies de la vida… El resultat d´aquests aprenentatges es diu personalitat i per soposat i , encara que sembli mentida, pot modificar-se amb la teràpia adequada.

La nostra infància, adolescencia, les nostres vivències i experiències  configuren la forma en que veiem el món…

Per exemple, en la DEPRESSIÓ  s´ha construit erròniament una forma de veure el món com negatiu i negre, no només en el present, sinò també el passat i el futur… Sembla que estàs al fons d´un pou a on tot surt malament, tot funciona mal i res millorarà… La teràpia t´ofereix una lum en el fons del pou i amb una mica de treball i temps finalment trobes una sortida… Com? Evidentment aprenent altres formes de conceptualitzar el teu Món, el teu present i el teu futur…

En els anomenats TRASTORNS D´ANSIETAT els símptomes són de por.

L´AGORAFÒBIA no és la por als llocs oberts con es diu vulgarment… sinò la por a tenir un atac d´ansietat o el que antigament es deia un “atac de nervis” que consisteix en símptomes com els anteriors, tots alhora o només alguns d´ells i la sensació subjectiva de pèrdua de control, de que t´estàs tornant boig o que tindràs un atac de cor o alguna cosa pitjor… Després passa i… la por t´assetja constantment… la por a que torni a passar. L´agorafòbia s´arregla amb psicoteràpia però no amb medicació, la medicació calma els símptomes però encara tenen atacs, qui ho ha provat ja sap del que parlem, oi que si?             

Tens angoixa, taquicardia, suors, sensació d´ofec, tremolors o calors? Tens por a sortir de casa? Al metro? Als llocs on hi ha molta gent? Igual estàs començant a tenir un problema que  s´anomena AGORAFÒBIA.

En la ventall dels trastorns d´ansietat les FÒBIES són pors específiques a alguna cosa concreta, a volar, a parlar en públic, a la sang, a certs animals… Tenir por a les taràntules a Espanya no és un problema perquè no tenim aquest tipus d´animals aquí. Però… tenir por a volar quan has d´agafar avions… això és una altra cosa i a vegades no hi ha més remei que resoldre-ho així com la por a parlar en públic, o a relacionar-nos amb més de dues persones alhora, les dificultats per relacionar-nos a vegades es tracta d´una FÒBIA SOCIAL en lloc d´una timidessa mal entesa.

Una cosa es ser tímid y una altra tenir un atac de nervis o possar-se totalment vermell perquè has d´anar a una reunió i estàs obligat a relacionar-te… No és el mateix, això és un problema, es diu FÒBIA SOCIAL o bé TRASTORN EVITATIU i es pot resoldre, és clar.

L´origen de tot això? Un inadequat aprenentatge a la nostra educació al camí de la vida provoca que a vegades ens trobem amb símptomes que no entenem… “tot està bé a la meva vida, no entenc perquè em passa això”. Frase molt comú. No és que passi res especialmente catastròfic en la teva vida sinò que igual la forma en que l´enfoques està començant a no ser adequada i s´ha de fer un reajustament. Parlem, busquem i ho resolem?

A vegades és tan senzill com modificar algunes formes de funcionar a la vida, aprendre noves estratègies per abordar situacions, optimitzar els nostres recursos, aprendre a dir que NO, aprendre a defensar-nos, a sortir de situacions compromeses… En resum, ampliar els nostres aprenentatges per anar per la vida.

Les OBSESSIONS I COMPULSIONS són una altra cosa. És quan sense voler però patint una necessitat imperiosa de comprovar has de tornar a casa perquè dubtes si vas tancar la porta amb clau, les teves dutxes són eternes perquè tens por no haver aconseguit treure la brutícia del teu cos. Tems continuament haver comès un error imperdonable com no tancar el gas o coses d´aquest estil… Hi han pensaments obsessius que t´agobien i no et deixen viure… o comportaments compulsius que has de realitzar com allò del pany de la porta, el gas, etc…

Si tens pensaments recurrents sobre alguna cosa que no pots treure´t del cap  encara que facis el màxim esforç. Si realitzes conductes que consideres ximples però no pots evitar fer-ho perquè sinò et sents malament… Pot ser que pateixis un TRASTORN OBSESSIU O COMPULSIU o ambdues coses.

Els TRASTORNS DE L´ALIMENTACIÓ com la ANORÈXIA I LA BULIMIA están de moda. Llàstima que sigui una moda que provoca tant de dolor i malestar.

Veure articles sobre problemes psicològics al nostre blog.